К основному контенту

Як доглядати черепашки

 Збираючись заводити будь-якого домашнього вихованця, ми повинні розуміти всю відповідальність, яка на нас чекає в майбутньому. Адже добробут, здоров'я та якість життя тварини буду цілком і повністю залежати від нас. Звичайно, можна вибрати вихованців, невибагливих до умов утримання, але тим, хто хоче завести екзотичних тварин необхідно бути готовим до різних труднощів. Є багато дрібниць та деталей, від яких може залежати стан вихованця та його життя. Своєчасний догляд за акваріумом допоможе уникнути багатьох проблем, і зробить перебування вихованця у вашому будинку комфортним і довговічним.


Серед тварин, яких вибирають як домашніх вихованців, є й різні види черепах. Рептилії вимагають особливого догляду та правильного облаштування умов проживання поруч із людиною. Правильне утримання черепахи залежатиме від безлічі дрібниць, але головними серед них будуть вид рептилії, її розміри, облаштування акваріума та інші. На перший погляд може здатися, що черепашки прості у догляді та утриманні, але насправді все зовсім не так. Вони живуть у досить складних природних умовах, які максимально необхідно відтворити в домашніх умовах у черепашатнику. Тільки таким чином черепашка зможе радувати вас довгий час, і її життя буде активним та повноцінним.

Рептилія в будинку: що потрібно знати

Почати варто з вибору самої черепахи. Вони бувають різні, а отже, й умови для їхнього проживання теж відрізнятимуться. Якщо ви вирішили завести черепашку певного виду, пам'ятайте, що вони ростуть, особливо швидко в перші два роки свого життя. Для цього краще відразу придбати великий тераріум, щоб у процесі зростання і розвитку рептилії було зручно. і вистачало місця. Варто віддавати перевагу акваріумам від 100 л і більше.

Вони дадуть можливість вихованцю повноцінно рухатися і бути активними. Якщо ви хочете не одну, а кілька черепашок - ємність для їх утримання повинна бути більшою, рептилії люблять вільний простір. Важливим критерієм при виборі тераріуму для черепашки є її різновид: для водних представників буде потрібна велика ємність або акватераріум, а для сухопутних – багато води не потрібно. Крім всіх суперечок про допустимість утримання сухопутних черепах прямо на підлозі будинку, фахівці стверджують, що не варто так чинити. Такий образ та умови проживання несуть у собі загрозу для самого вихованця. Краще спорудити власний куточок для черепашки, де для неї створять оптимальні умови для безпечного перебування в будинку. Те саме стосується і водних черепах, тільки для них в акваріум краще встановити кришку з освітленням, щоб тварина не вибралася із ємності. Коли рептилію вже обрано, а тераріум придбано, можна приступати до його облаштування. Якщо ви не впевнені, що зможете правильно підібрати або встановити все необхідне обладнання для тераріуму, краще скористайтеся послугами професіоналів у запуску акваріумів.

Фахівці зможуть якісно та швидко оформити черепашатник, укомплектувавши його необхідним обладнанням та створити в ньому оригінальний дизайн відповідно до ваших побажань. Як водним, так і сухопутним черепашкам необхідно створити оптимальні умови для життя, які б нагадували їх проживання в природному середовищі. Для цього необхідний певний набір обладнання та матеріалів, за допомогою яких і будуть створені ці умови, що зробить життя вашого вихованця якісним та комфортним.

Як правильно облаштувати тераріум для черепашки

Що саме має бути в ємності для змісту черепашок. Варто одразу зазначити, що перелік всього необхідного безпосередньо залежатиме від виду рептилії, і від цього залежить вартість обслуговування. Серед головних і незамінних деталей можна виділити такі:

годування червоновухої черепахи

  • Фільтри. Вони будуть очищати воду, що дасть можливість утримуватити черепашку в чистоті. Залишки їжі, продукти життєдіяльності, бруд – все це впливатиме на здоров'я та стан рептилії при тривалому перебуванні її у такій воді. За допомогою фільтрів водне середовище приводиться в норму і стає безпечним для вихованця.
  • Обігрівачі. Встановлюються у воді акваріума або в одному з кутів тераріуму. Допомагають рептилії піднімати температуру свого тіла, тим самим уникаючи застудних захворювань. Крім того, стабільно підтримують оптимальну температуру в ємності. Обігрівач встановлюється тільки в одній частині акваріума, таким чином виходить холодніша і тепліша ділянка ємності, а значить, черепашка сама зможе вибирати необхідну.
  • УФ-лампа. У природному середовищі черепахи знаходяться під впливом сонячного ультрафіолетового випромінювання. У домашніх умовах його потрапляє мінімально і замінює його лампа з УФ-випромінюванням. Навіщо потрібні такі лампи? Під їх впливом в організмі вихованця виробляється незамінний вітамін D3, що сприяє правильному засвоєнню кальцію. Якщо не опромінювати черепашку зазначеною лампою, вона може захворіти на рахіт. При покупці лампи краще довіртеся фахівцеві - професіоналу, тому що для різних черепашок спектр випромінювання теж потрібен різний.
  • Лампи розжарювання продовжать світловий день для рептилії та допоможуть утримувати її активною та правильно розвиватися. У звичайних умовах день для черепашки триває від 8 до 12 години, тому вдома досягти такого ефекту допоможуть лампи.
  • Незамінним в облаштуванні тераріуму для водної черепашки буде острівець суші та місток. Ця частина ємності призначена для відпочинку рептилії, її зігрівання та харчування. Саме над острівцем суші необхідно встановлювати лампочку обігріву. Вихованець зможе обсохнути, поїсти, зігрітися і відпочити, і ризик захворіти значно знизиться. Острівець потрібно монтувати вище за рівень води, а місток обов'язково повинен бути шорстким. Так черепашці буде зручно підніматися на острівець або злазити у воду.
  • Для сухопутних черепах потрібна годівниця, до речі, вона встановлюється під лампою розколювання, а після їжі забирається.
  • Хоча сухопутні черепахи і не потребують великої кількості води, все ж таки басейн для них потрібен. У ньому вони будуть купатися, пити та охолоджуватися. Його монтують у ґрунт, але так, щоб було зручно виймати. Воду в купальні необхідно міняти у міру забруднення.
  • Щодо декорування та оформлення акваріума в різних стилях, то вони цілком допустимі. Але потрібно дотримуватися головної умови: всі деталі та елементи повинні бути безпечними для рептилії і не завдавати їй дискомфорту або шкоди. Тераріуми можна оформляти під стиль інтер'єру вашого будинку, тоді така ємність відіграватиме ще й декоративну роль.

Особливості догляду за ракушником

прісноводна черепаха

Щоб бачити свого вихованця здоровим, активним і щасливим, за ним необхідний щоденний догляд і турбота. Але не тільки сама рептилія вимагає догляду, її місце проживання та будинок також не виняток. Як правильно чистити тераріум? Це процес не такий складний. Хоча в акваріумі водних тварин є фільтр, він не всесильний. Воду в ємності потрібно замінювати хоча б раз на місяць, але бажано частіше. Бажано вода повинна бути відстояна на підміну. Вона знадобиться для часткової заміни води в акваріумі. Всі декоративні елементи в ємності також підлягають чищенню, але лише за допомогою препаратів, які ніяк не зашкодять здоров'ю тварини.
акваріум з черепахою
Багато акваріумісти стикаються з такою проблемою як плівка на воді. Таке явище може з'являтися внаслідок частого годування черепашки сухими кормами. Якщо вчасно не отримувати залишки кормів і не фільтрувати воду – появи плівки не уникнути. Боротися з нею не дуже важко: найпростіший спосіб полягає у застосуванні звичайної серветки. Її кладуть на поверхню води і через пару секунд акуратно виймають із плівкою, що приклеїлася. Такі маніпуляції потрібно повторити кілька разів, а потім підмінити 25% води та увімкнути фільтр.
Варто пам'ятати, що засоби гігієни, всі губки та інші матеріали, які застосовуються при очищенні тераріуму, бажано щоб були суворо індивідуальними і більше ніде не використовувалися. Так ви уникнете різноманітних хвороб тварини. Догляд за черепашками повинен бути регулярним, а краще - щоденним, але це варте того, щоб ваш вихованець був здоровим, активним і жив повноцінним життям.

Особливості догляду за черепашками

Будь-який вид черепашки потребує вологого догляду, так само, як і її житло. Далеко не всі знають, як правильно мити або купати рептилію, і для чого це взагалі потрібно. Догляд за черепахою залежатиме від її виду. Наприклад, представники водних видів не потребують купання, їх потрібно лише мити за потреби, а степові черепахи вимагають купання, тому що отримують мало вологості. Купання черепахи проводиться щотижня. Воно допомагає очистити рептилію від бруду, що накопичується в результаті копання в ґрунті.
сухопутна черепаха

Проводиться купання за таким принципом: у неглибоку ванну набирається тепла вода, її глибина повинна бути такою, щоб голова черепашки знаходилася над водою. Якщо ви побачите, що тварина нервується – це нормально, вона заспокоїться за кілька хвилин і відпочиватиме у воді. Тварина акуратно витирають рушником насухо, важливо, щоб температура приміщення при цьому не була нижчою за 23°С. Під час миття вихованця не потрібно використовувати жодні додаткові засоби, крім самої води. Якщо черепаха досить брудна, її можна мити за допомогою дитячого гіпоалергенного мила. Головне, щоб розчин з милом не потрапляв тварині у вічі, рот і ніс. У разі сильного забруднення можна використовувати м'яку губку. Крім купання та миття, деяким видам черепах потрібно підточувати пазурі та дзьоб. Пазурі підстригаються за допомогою кусачок або просто підпилюються. Головне - не зачепити кровоносні судини. Водним черепахам практично ніколи не потрібно нічого стригти. Сухопутні рептилії потребують цієї маніпуляції тільки тоді, коли довгі пазурі заважають пересування, а дзьоб - нормальному харчуванню. Якщо ви не впевнені, що зможете впоратися з такою роботою самі, краще довірте її фахівцеві, він зробить все професійно.

cherepah

https://bluebarbus.com.ua/wp-content/uploads/2015/08/akvarium-dlya-cherepah.jpg
У догляді за черепашками та їх житлом головне - не нашкодити. Потрібно бути дуже обережним при виконанні будь-яких маніпуляцій з твариною і не перестаратися. Зміст черепашки в домашніх умовах потребує уваги і регулярного догляду за нею, але тільки так можливе якісне та активне життя рептилії, а також її правильний розвиток та зростання. Крім цього, при правильному догляді тварина зможе тішити вас довгі роки. Пам'ятайте, тільки від вас залежатиме стан і самопочуття черепашки, але у разі виникнення будь-яких проблем, все ж таки краще звернутися до фахівця. , який допоможе вам їх вирішити.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Как ухаживать за черепашками

  Собираясь заводить любого домашнего питомца, мы должны понимать всю ответственность, которая нас ждет в будущем. Ведь благосостояние, здоровье и качество жизни животного буду целиком и полностью зависеть от нас. Конечно, можно выбрать питомцев, непривередливых к условиям содержания, но вот тем, кто хочет завести экзотических животных необходимо быть готовым к разным трудностям. Есть много мелочей и деталей, от которых может зависеть состояние питомца и его жизнь. Своевременный уход за аквариумом поможет избежать множества проблем, и сделает пребывание питомца в вашем доме комфортным и долговечным. Среди животных, которых выбирают в качестве домашних питомцев, есть и разные виды черепах. Рептилии требуют особенного ухода и правильного обустройства условий для проживания рядом с человеком. Правильное содержание черепахи будет зависеть от множества мелочей, но главными среди них будут: вид рептилии, ее размеры, обустройство аквариума и прочие. На первый взгляд может показаться, что че

🌊 Конкурсы аквариумов Украина начало 2000-х годов

  Конкурс аквариумов в Одессе 2013 1 место С тринадцатого по пятнадцатое июня 2013 года в Одессе проходил конкурс " Микроаквариум-2013 ". Мероприятие проходило в Национальном университете имени Мечникова (Одесса). Соревнующиеся представляли свои экспозиции в аквариумах объемом десять литров. Это уже восьмой по счету конкурс микроаквариумов. Его организовали aquaforum (Украинский форум аквариумистов и террариумистов) и "Всеукраинская ассоциация аквариумистов". Монтаж проводился в пятницу с десяти и до шести вечера. Экспозиция проводилась в субботу с десяти утра и до шести вечера, в воскресенье с десяти и до трех часов дня. Шестнадцатого июня в полдень были объявлены результаты. Интересное о конкурсе 2 место Организаторы учредили новую номинацию под названием "Выбор организаторов". Её присудили очень юному конкурсанту - Галуше Саше из Ильичевска. (Напомним, что Александр также участвовал в Первом всеукраинском конкурсе нано-биотопов-2013). Невзирая на юный

Корм для рыбок Blue Barbus Basik Stics 3-4 мм. 200мл

  Самой популярной формой потребления корма для рыбок являются хлопья. Это объясняется удобством их использования: они легко крошатся и могут быть съедены рыбками любого размера. Но для более крупных рыб лучше всё-таки покупать корм в стикерах. Стикер - небольшая, слегка загнутая толстая палочка, по форме напоминающая опарыша, который, как известно любителям рыбалки, является уловистой наживкой. Стикеры охотно поедаются рыбками размером от 8-10 см. Они глотают его целиком, с удовольствием "охотятся" за плавающими стикерами, воображая, что имеют дело с упавшим в воду насекомым. При кормлении рыбок стикеры можно употреблять в комбинации с  хлопьями: для мелких и крупных обитателей аквариума. Следует помнить, что готовый сухой корм разбухает в воде постепенно. Если перекормить рыбку стикерами, они могут стать причиной вздутия и нарушения дыхания. Потому лучше подбрасывать корм по мере возможности несколько раз в день, чем кормить "на убой" раз в неделю. Корм "Basi